Thành phố sống chậm, Nền kinh tế xanh hay Nền văn minh sinh thái, là những cụm từ chỉ mới xuất hiện trong thế kỷ 21, nhưng chung quy lại đều cho ta thấy một vấn đề, một xu hướng toàn cầu về phát triển bền vững là hài hoà giữa các lợi ích: Phát triển kinh tế, sức khoẻ con người và môi trường sống.

Việt Nam chúng ta là một nước đang phát triển, vì vậy việc đẩy mạnh kinh tế là mục tiêu số một còn đảm bảo sức khoẻ con người và môi trường sống là mục tiêu khiêm tốn. Có thể đơn cử Hà Nội, bao quanh thủ đô hơn ngàn năm tuổi, là một dòng sông chết – sông Tô Lịch; những con đường bụi giăng mù mịt, khói xe đen xì và còi xe inh ỏi, … Những cái đó dễ cho người ta liên tưởng tới một đại công trường xây dựng hay một xưởng cơ khí, vậy nhưng nơi đây hiện có gần 8 triệu người đang sống.

Làm thế nào để bảo vệ sức khoẻ của bạn và gia đình? Các bạn nghĩ tới việc dùng khẩu trang khi ra đường phố và mua rau sạch khi vào siêu thị, nhưng các bạn nên nghĩ tới việc bảo vệ tầm xa đó là, trồng và bảo vệ cây xanh, không vứt rác bừa bãi, hạn chế sử dụng túi ni lông, …

Còn tôi, tôi sẽ mang thiên nhiên sạch và an toàn đến với các bạn. Nhưng dù có tha thiết tôi cũng không thể trồng cây xanh cho đường phố của các bạn, đó là việc của Sở tài nguyên môi trường. Tôi không thể quét rác, rửa đường, đó là việc của Công ty môi trường đô thị. Tôi cũng không thể xử phạt khi các bạn vi phạm, vì đó là công việc của ngành Cảnh sát môi trường.

Thiên nhiên của tôi là những bài thuốc Nam tôi học được từ Nhân dân bằng cây lá, củ quả trong vườn; là những bảo tàng thiên nhiên thu nhỏ thấm đượm nét văn hóa sinh hoạt của làng quê: Ao làng, Vườn quê, Bến sông,…; là những sản phẩm mỹ nghệ tinh sảo của các nghệ nhân làng nghề mây tre đan Hà Nội; và là những áng thơ ca bất hủ, những câu truyện cổ tích trong sáng và nhân văn của Việt Nam và thế giới… Tất cả hòa quyện trong 3 dòng sản phẩm: Sản phẩm thuốc Nam, Sản phẩm giáo dục và Quà tặng Việt,..mang giá trị dâng hiến cao! Hãy tận hưởng và giữ gìn Người mẹ Văn hóa, Người mẹ thiên nhiên của chúng ta!

Hà Nội, ngày 16 tháng 04 năm 2009
Chủ sản phẩm
PHẠM THỊ HƯƠNG

WELLCOME TO NATURE MOTHER WEBSITE

In 21st century, we see many slogans such as Clean industry, Green city and Slow life city. After all, these phrases show a global trend of sustainable development being combined harmoniously with three important factors including economic benefit, public health and environment”.

Vietnam is a developing country. Therefore economic is number one target, meanwhile public health and living environment is only a modest aim. Hanoi is a typical example. Our more thousands years old capital with many cultural and historical values is circled by The To lich, a dead river. Like a construction site, the capital with dusty, noisy and smoky streets, is a living environment of more than 8 million people.

In this case, how to protect your familys health? Maybe you think of using comforter when going on the street and buying cleaned vegetables on the supermarket. However I think we should carry out more effective and radical plan by planting and protecting the trees, not discarding untidingly the rubbish, limiting the use of plastic bags and using the transportation means allowing the minimum level of dioxyde carbon as well as saving energy.

As for me, I will bring cleaned and safe nature to you. Although I really take interest in giving you the best living environment. I can not plant green trees in your cities because it is responsibility of Natural Resources and Environment service. I also can not sweep trash and clean streets because those are Urban Environment Companys works. Beside, Environment Police will take the responsibility to condemned people breaking the environment laws.

My nature is just only my products naming “Garden in the City”. Our products include 30 popular remedies from tree  leaves and 6 types of medicine wine which are collected among the common people and referred in document naming “Vietnamese Traditional Medicine for Base Level Medical”. Most of materials are from tree leaves, tubers and fruits in the garden being effective in prevention from disease. In addition, Hull and Dinh Lang leaves Pillows, Blue Square (Vuông xanh), … are also my products being my efforts to contribute in bringing Natural Culture to Customers. I hope that after using my products, you will aware that nature which is like “Gentle Mother” always protecting us. Therefore we should enjoy and preserve the nature.

I do not think that my products are new and strange with most of Vietnamese. Because using popular remedy from tree leaves is Vietnamese s tradition. I believe that my product can wake up Vietnameses potentials in using tree leaves to take special importance to prevent from disease than curing ill persons. Moreover I will contribute my effort in upholding People Medicine Knowledge and preserving medicine plants of Vietnam. Although we are living in a modern, convenient and comfortable society, remedies from tree leaves play an important role in protecting public health.

 Hanoi, 16th April 2009
Product owner
Pham Thi Huong